Δραστηριότητες για τα παιδιά

To παιχνίδι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του παιδιού. Το παιχνίδι εκτός, ότι μπορεί να σου προσφέρει ευχαρίστηση, χαρά, γέλιο  και απόλαυση , έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να κάνει φίλους και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Επίσης ενισχύονται οι σωματοκινητικές, οι γνωστικές δεξιότητες αλλά και η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση.  Και το πιο σημαντικό που αναπτύσσεται μέσω του παιχνιδιού είναι το  δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού.

Ο στόχος όμως  είναι να κρατήσουμε τα παιδάκια μας ενεργά και όχι “κολλημένα” σε μια οθόνη κινητού, τάμπλετ και τηλεόρασης. Τα παιχνίδια είναι με υλικά που μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε στο σπίτι μας. Οι δραστηριότητες είναι για παιδιά από 2 χρονών και άνω!!

‘’Ας παίξουμε και ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν δεξιότητες που μετέπειτα στη ζωή τους θα τους είναι σίγουρα χρήσιμες.’’

 

1.Σαπουνόφουσκες! Τρελαίνονται να παίζουν με τις φούσκες τα παιδιά. Σταθείτε όλοι η οικογένεια όρθιοι αποφασείστε ποιος θα κάνει τις φούσκες  και προσπαθήστε να τις ακολουθήσετε και να τις σκάσετε με το δείκτη σας.

2.Χρησιμοποιήστε μια μπάλα και μια λεκάνη των ρούχων. Βάλτε την σε ένα καλό σημείο ούτε πολύ μακριά από το παιδί ούτε και πολύ κοντά και παίξτε μπάσκετ.

 

3. Πλαστελίνη!!Αν δεν έχετε μπορείτε να φτιάξετε  σπιτική πλαστελίνη . (στο τέλος του κειμένου υπάρχει η συνταγή). Κρύψτε μέσα στη πλαστελίνη μικρά αντικείμενα όπως ματάκια χειροτεχνίας, χαντρούλες , φασόλια ή ότι άλλο μικρό μπορεί να έχετε. Επίσης φτιάξτε διάφορα σχέδια ή σχήματα!Προσοχή! Αν το παιδάκι σας είναι σε ηλικία που βάζει μικρά αντικείμενα στο στόμα καλό θα ήταν να μην απομακρύνεστε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να είστε κοντά και να το επιβλέπεται.

 

4.Περπατήστε όπως τα ζωάκια! Περπάτα όπως το άλογο ή ο γορίλας ή το καγκουρό.

 

5.Φουσκώστε ένα μπαλόνι και πάρτε ένα κουτάλι .Προσπαθήστε περπατώντας να σταθεροποιήσετε το μπαλόνι στο κουτάλι χωρίς να σας πέσει.

 

6.Μανταλάκια! Πάρτε ένα χαρτί και σχηματίστε κύκλους με τα χρώματα από τα μανταλάκια σας. Για παράδειγμα έχετε μανταλάκια που είναι μπλε, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα; Χρωματίστε περιμετρικά του χαρτιού αυτά τα χρώματα. Δώστε στο παιδί τα μανταλάκια και πείτε να τα βάλει στο ίδιο χρώμα.

 

7. Πάρτε ένα ψαλίδι και πολλά καλαμάκια . Κόψτε τα καλαμάκια σε μικρά κομμάτια και φτιάξτε κολλάζ , αριθμούς,γράμματα ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Αλλά και να τα  περάσετε  σε ένα σχοινί.

 

8. Άν σας τελείωσε το χαρτί ρολό μην το πετάξετε κάντε του τρύπες και περάστε μέσα από τις τρύπες καλαμάκια.

 

9. Παιχνίδι με όσπρια. Βάλτε φακές , ρύζι, φασόλια σε ένα μπολ και κρύψτε μέσα ζωάκια, πομ πομ ή μικρά αντικείμενα. Για παράδειγμα ζητήστε να σας βρει την αγελάδα ή το κόκκινο πομ πομ. Αν έχετε γράμματα ή αριθμούς από κάποιο επιτραπέζιο μπορείτε να τα κρύψετε.

 

10. Παιχνίδι με άμμο. Ένα ωραίο παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά. Μικρά και μεγάλα. Μπορείτε να βάλετε μέσα κουπάτ, ένα φτυαράκι ή ένα κουτάλι  και ένα μπολ. Και αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν το παιχνίδι με την άμμο. (στο τέλος του κειμένου θα βρείτε πως να τη φτιάξετε)

 

11. Φτιάξτε μια διαδρομή στο σπίτι με ταινία και πείτε του να την ακολουθήσει . Για τα πιο μεγάλα παιδάκια (άνω των 5 ετών), ενώ την ακολουθεί να σας λέει και την κατεύθυνση που πηγαίνει. Δηλαδή προχωράω ευθεία και στρίβω δεξιά.

12.Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε με χαρτοταινία στο πάτωμα γράμματα και αριθμούς και να τα περπατήσει(άνω των 4 ετών). Για παιδάκια κάτω των 4 χρονών μπορείτε να κάνετε σχήματα.

 

13. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μια διαδρομή με χαρτοταινία , να πάρετε ένα μπαλάκι που θα έχετε φτιάξει από χαρτί ή πομ πον , να πάρετε και ένα καλαμάκι και να παίξετε ποιος θα φτάσει πιο γρήγορα στο τερματισμό.

 

14. Φτιάξτε κολλάζ από φασόλια. Τα φασόλια στο τέλος , μπορείτε να τα χρωματίσετε με δαχτυλομπογιές . Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκοφρέ χαρτί,να κάνετε μικρά μπαλάκια με τα δάχτυλα σας και να τα κολλήσετε.

 

15. Κολιέ από ζυμαρικά! Χρειάζεστε πένες και ένα σχοινί ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν έχετε κορδόνι από παπούτσια. Να περάσει το σχοινάκι μέσα από τη πέννα και στη συνέχεια να τα ζωγραφίσετε με δαχτυλομπογιές.

 

16. Πομ πομ και τσιμπίδα. Σκορπίστε πομ πομ στο πάτωμα και με μια λαβίδα που του έχετε στη κουζίνα σας ,  πείτε του να τα μαζέψει και να τα βάλει σε ένα μπολ.

 

17. Επίσης μπορείτε να του δώσετε μια φόρμα για μάφινς και να ταξινομήσει τα πομ πομ που έχει μαζέψει στη κατάλληλη θέση( το κόκκινο πομ πον στη θέση με τα κόκκινα πομ πομ , το μπλε εκεί που είναι και τα υπόλοιπα μπλε πομ πομ)

 

18. Μπορείτε να σκορπίσετε το πομ πομ στο πάτωμα και να τα μαζέψετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας!

19. Παίξτε κουτσό!

20. Πάρτε ένα αναδευτήρι και βάλτε μέσα πομ πομ και αφήστε το ζουζούνι σας να τα βγάλει.

 

21. Κάντε αγώνες ισορροπίας βάζοντας στο κεφάλι σας ένα μαξιλάρι ή ένα βιβλίο.

 

22. Παίξτε με τον αφρό ξυρίσματος του μπαμπά. Αλείψτε μια επιφάνεια αφρού στο τραπέζι και φτιάξτε ζωγραφιές , σχέδια ακόμα μπορείτε και να γράψετε. Μπορείτε ακόμα να βάλετε αφρό και στο τζάμι και να ζωγραφίσετε σε κάθετο επίπεδο. Αν δεν έχετε αφρό μπορείτε να φτιάξετε σαντιγύ και στο τέλος να τη φάτε.

 

23. Σουρωτήρι και καλαμάκια.Γυρίστε το σουρωτήρι ανάποδα και δώστε του καλαμάκια να τα βάλει στις τρύπες.

 

 

 

 

 

 

 

 

24. Κολλήστε χαρτοταινίες διαφόρων χρωμάτων πάνω στο καλοριφέρ και το παιδάκι τις ξεκολλάει από πάνω προς τα κάτω και το αντίθετο.Αν δεν έχετε χαρτοταινία με διάφορα χρώματα , μπορείτε να ζωγραφίσετε τη χαρτοταινία με μαρκαδόρο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικές ακόμα συμβουλές :

 • Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα όλη η οικογένεια μαζί. Βγείτε για έναν περίπατο , δείτε μια ταινία, μαγειρέψτε , παίξτε όλοι μαζί.
 • Για την καλύτερη οργάνωση της συμπεριφοράς ενός παιδιού ξεκινήστε από το την οργάνωση του δωματίου του. Να μαζέψει τα παιχνίδια του, τα ρούχα του και να τα τακτοποιήσει στη θέση τους. Ακόμα και να στρώσει το κρεβάτι του αν είναι βέβαια στη κατάλληλη ηλικία για να το κάνει.
 • Eπιβραβεύεται πάντα τα παιδιά σας . Η επιβράβευση είναι ένα καλό κίνητρο για τα παιδιά .
 • Αφήνουμε τα παιδιά να δυσκολευτούν λίγο όταν κάνουν κάτι. Να σκεφτούν με ποιον τρόπο μπορούν να το καταφέρουν.  Δεν βοηθάμε κατευθείαν . 

 

Συνταγή για σπιτική πλαστελίνη

Χρειάζεστε:

 • 2 κούπες αλεύρι
 • 1 κούπα νερό
 • Λίγο αλάτι
 • Λάδι(προαιρετικά αν δεν θέλετε να σκληρύνει)

Εκτέλεση:

Ανακατεύεται το αλεύρι, το αλάτι,το νερό μέσα στο μπολ. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα λαδιού. Ζυμώστε τη πλαστελίνη για λίγο και είναι έτοιμη για να παίξετε.

Συνταγή για σπιτική άμμο:

Χρειάζεστε:

 • 8 κούπες αλεύρι 
 • 1 κούπα baby oil ή όποιο άλλο λάδι επιθυμείτε 
 • 1 μπολ

Εκτέλεση:                              

 1. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ
 2. Χρησιμοποιήστε το μίξερ για να το ανακατέψετε καλά ( 10 λεπτά χτύπημα)
 3. Βάλτε το σε ένα  μεγάλο μπολ ή σε ένα πλαστικό κουτί (που κλείνει με καπάκι) για να μπορέσουν τα παιδιά να παίξουν άνετα.
 4. Αν τη θέλετε χρωματιστεί, προσθέστε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που σας αρέσει.

Comments are closed.